Csuporka (Sinningia speciosa)

csuporka

Főbb jellemzők

A Sinningia speciosa, amelyet gyakran csuporkaként is emlegetnek, egy lenyűgöző virágú, viszonylag igénytelen növényfajta. Legtöbbször szobanövényként tartják, de kerti környezetbe is ültethető, bár érdemes figyelemmel lenni rá, mivel a gumói nem tűrik a hideget.

Ez a gyorsan fejlődő növény többféle ragyogó, vidám színben pompázik, és bár gumós évelőként ismert, sok hibrid változata egyévesként kerül kereskedelmi forgalomba. Eredeti otthona Közép- és Dél-Amerika hegyvidéki, sziklás talajú régiói.

A csuporka gondozása

Enyhe savanyúságú, jó vízelvezetésű talajban érzi magát a legjobban, ideális pH-érték 5,5 és 6,5 között mozog. Leginkább a teljes napfényt, vagy enyhe árnyékolást kedveli. Felnőtt korban 20-30 cm magasra nőhet, és lenyűgöző trombita alakú virágokat hoz. Virágzása késő tavasztól több hétig tart, amennyiben rendszeresen eltávolítjuk az elhervadt virágokat, beleértve a szárakat is.

A lakásban tartott példányok a téli időszakban kezdik elveszíteni lombozatukat, mivel pihenő fázisba kerülnek. Virágzási időszak végén, október táján, fokozatosan csökkenteni kell az öntözést, és abbahagyni, amint a levelek elhervadnak. A tél folyamán hűvös, sötét helyen hagyjuk pihenni őket 10-15 °C-on.

Februárban vagy márciusban újra megkezdhetjük az öntözést, és helyezzük őket világosabb, melegebb helyre, 18-22 °C közötti hőmérsékleten. Rendszeres öntözés szükséges a megfelelő növekedéshez és virágzáshoz, két hetente tápoldatozva. A talaj legyen egyenletesen nedves, de ne álljon vízben. Az alulöntözés a legjobb módszer: helyezzük az edényt vízzel teli tálcába, amíg a föld felszívja a nedvességet, majd távolítsuk el.

Ha a növény levelei fonnyadnak, és a talaj nedves, valószínűleg túlöntöztük. Ebben az esetben csökkentsük az öntözés mennyiségét.

Szabadföldi kiültetés

A gumókat tavaszi fagyok elmúltával, általában áprilisban ültessük ki, a talaj felszínével megegyező mélységbe.

Csuporka szaporítása

A csuporka könnyen szaporítható. Tavasszal válasszuk szét a gumókat az ültetéshez, nyáron pedig levéldugványokkal is szaporítható.